Djuren som fått en andra chans

Personer som snart skulle bilda organisationen Djurens hemtjänst lyckades omplacera de två extremt överviktiga och misskötta minigrisarna Bengt och Gotte i november 2020. Grabbarna fick en andra chans på Tigerharen vegan sanctuary där de fick tillfriskna och gå ner i vikt och nu lever livets goda dagar.

Bengt i sitt nya hem 2022
Gottegrisen

Sommaren 2021 omplacerade Djurens hemtjänst 54 får från Gotlands djurfristad efter att fristaden fått djurförbud. Fåren flyttade till fem olika hem där de fick en ny chans till ett tryggt liv.

Många av dem var och är fortfarande i stort behov av vård och en hel del är äldre tackor med olika ålderskrämpor. Några av fåren finns inte längre med oss.

Kalle
Gott med barr tycker Pixel!
David och hans vänner

I mars 2022 fick Djurens hemtjänst ett nödrop att de åtta tjurarna/stutarna som förrut bodde på Gotlands djurfristad hotades av slakt. Vi arbetade intensivt med att hitta nya hem till dem och kunde i juni rädda dem alla och placera i nya hem.
Birk, Lucky, Samuel och Ferdinand flyttade direkt till permanenta hem medan Elliot, Melvin, Harry och Mattis flyttade till jourhem medan vi fortsatte söka efter deras permanenta hem.

I september blev Mattis sjuk och fick vård av specialister på Idisslarcentrum i Uppsala. Tyvärr var hans tillstånd obotligt och vi måste med stor sorg låta avliva honom.

Fjälltjurarna Elliot och Melvin mumsar på hö

I början på 2024 fick vi äntligen napp på ett permanent hem till Elliot, Melvin och Harry och i mars flyttade de tillsammans till sitt nya hem.

Harry
En vattenbalja som håller vattnet frostfritt på vintern köptes in till tjurarna med hjälp av ett stipendium från The Pollination Project
Ferdinand

Ferdinand flyttade till ett hem som redan hade tre andra kor och han blev direkt en i gänget och trivs väldigt bra i sitt nya hem.

Mattis

”Första gången jag träffade dig på djurfristaden så var du endast en i mängden och det tog lång tid innan jag såg vem av alla du var. Du var försiktig och vågade dig inte nära. Människor var läskiga. När det uppdagades av Länsstyrelsen att du var blind så kom det som en chock för mig. Du hade inte visat några tecken på blindhet på de månader jag känt dig. Men du hade en stor flock och kände din stora hage väl så jag antar att det gjorde dig trygg.

När du flyttade till ditt jourhem så kom jag efter ett tag upp och tog hand om dig och Harry när jourhemmet var bortrest. Vilken utveckling du hade gjort. Det var 2 år sen jag såg dig sist och jag trodde att du och Harry skulle springa iväg så fort jag närmade mig i hagen. Men ni stod lugnt kvar och kom sedan fram och hälsade. När du kände min lukt var det lite läskigt till en början och du vände bort huvudet, men när jag sedan kom med äpplen så ändrade du inställning helt. Du lyssnade på min röst när jag ropade på dig och ville alltid ha mer äpplen. En sån snäll tjur som du har jag aldrig träffat. När vi skulle till Idisslarcentrum var det svårt att få ur dig ur transporten och 3 av veterinärerna gick till sist in och puttade dig på rumpan när de såg hur snäll du var. Du har aldrig gjort en fluga förnär. Himlen har fått en ny ängel. För det var precis vad du var, du var helt enkelt för snäll för den här planeten.

Många människor pratar om hur farliga tjurar är. Men hade de fått träffa dig Mattis så hade du bevisat motsatsen. Kli på kinden tyckte du var så skönt. Och äpplen, äpplen måste ha varit din favorit. När du fick ett äpple och inte hittade mer så letade du febrilt efter mer. Jag kunde se hur din mule rörde sig och hur du lyssnade efter att jag skulle ta fram mer. När du fick mer äpple så tuggade du som att det var det godaste du någonsin ätit.

Älskade Mattis, det finns så mycket att säga om dig. Din personlighet tog alla med storm. Ditt lugn gjorde mig lugn. Att få vara med när du tog ditt sista andetag betydde enormt mycket för mig. För jag ville att du skulle få lämna den här världen med en doft och en röst du kände igen. Jag hoppas jag gav dig någon form av trygghet och lugn de sista minuterna av ditt liv. Du är så extremt saknad. Men veterinärerna sa att du var så lugn och fin och att de typ inte hade träffat någon som dig innan. Du bevisade motsatsen för dem. Du var en helt unik tjur, den finaste jag någonsin träffat.

/Isabelle”